Finn Juhl vervolg

House of Finn Juhl

Sinds 2001 is het Deense meubelbedrijf Onecollection in bezit van de exclusieve rechten om Finn Juhl’s  iconische meubels te produceren en op de markt te brengen. Vandaag bestaat de unieke Finn Juhl collectie van dit bedrijf uit meer dan 40 klassieke meesterwerken, die allemaal vervaardigd worden met het uiterste respect voor het originele erfgoed en de strenge eisen aan kwaliteit.

FINN JUHL 1912-1989

Finn Juhl werd geboren op 30 januari 1912 in Frederiksberg in Denemarken. Zijn vader was een stoffenkoopman. Zijn moeder stierf drie dagen na zijn geboorte. Finn Juhl groeide op met zijn twee jaar oudere broer en een zeer autoritaire vader in een uiterst traditionele omgeving.

In eerste instantie wilde Finn Juhl kunsthistoricus worden. Sinds zijn jeugd was hij geïnteresseerd in beeldende kunst. Zijn vader wilde hem echter geen carrière in de kunst toestaan. In plaats daarvan is Finn Juhl ingeschreven bij de afdeling architectuur aan de Koninklijke Academie voor Kunsten in Kopenhagen. Finn Juhl begon zijn studies in de jaren dertig, een belangrijke periode in het ontstaan van het moderne ontwerpen. Tijdens zijn studietijd werkte Finn Juhl samen met de prominente Deense architect Vilhelm Lauritzen. In diens studio werkte hij mee aan grote projecten zoals het Deense Broadcasting House en de luchthaven van Kopenhagen. Finn Juhl was zo bezeten van het praktische werk, dat hij uiteindelijk nooit zijn studie afgerond heeft. Desondanks kreeg hij in 1942 de eer om lid te worden van de Academic Architect Society en later in zijn leven werd Finn Juhl een bezoekend professor aan het Institute of Design in Chicago. Op momenten dat Finn Juhl als meubelontwerper werd genoemd, sprak Finn Juhl over zichzelf als autodidact.

Een van de internationale hoogtepunten van de carrière van Finn Juhl was het ontwerpen van het complete interieur van de Trusteeship Council Chamber in de VN-hoofdkantoor in New York tussen 1951 en 1952. Voor het UN gebouw moesten drie grote vergaderzalen worden vormgegeven. Denemarken, Zweden en Noorwegen hadden de taak op zich genomen daarvoor drie architecten aan te wijzen. Finn Juhl was een van hen. Met deze opdracht vestigde Finn Juhl in één keer zijn naam op internationaal niveau.

‘People have been so kind as to tell me that the chamber I have designed is the most friendly and comfortable of all the chambers in that big rectangle of a house’ – Finn Juhl

Een lid van het internationale team van architecten dat aan het UN gebouw werkte was de in Denemarken geboren Abel Sorensen.  Hij had Finn Juhl al eens bezocht in Denemarken en was onder de indruk van zijn ontwerpen. Toen de toenmalige directeur van het Museum of Modern Art (MOMA) – Edgar Kaufmann jr. –  naar Scandinavië ging voor een studiereis adviseerde Abel Sorensen hem Finn Juhl te bezoeken. Dit was het begin van een levenslange vriendschap tussen Edgar Kaufmann jr. en Finn Juhl.

His forms are masterfull, now as when they were new. They are capable of a plenitude of embodiments still unexploed. Juhl is no performer, he is a creator. We need more of him’ – Edgar Kaufmann jr.

In de 50’er jaren vestigde Finn Juhl zijn naam als tentoonstellingontwerper met tentoonstellingen als ‘Good Design’ in 1951 in Chicago en het MOMA in New York. Later deed hij ook grote tentoonstellingen in Zurich en in verschillende Duitse steden. De Triënnale in Milan van 1954 en 1957 waren van zijn hand.  In 1960 ontwierp Finn Juhl de tentoonstelling ‘The Arts of Denmark’ in het Metropolitian Museum of Arts in New York. Deze tentoonstelling was een onderdeel van een grote Deense campagne in samenhang met het bezoek van het Deense koningshuis aan de Verenigde Staten.  De tentoonstelling werd zeer goed ontvangen door het publiek en de pers.  Het concept van Danish Design werd er mede door gevestigd in de Verenigde Staten.

De Deense ambassade in Washington werd geopend in 1960. Het gebouw was een ontwerp van zijn voormalige werkgever Vilhelm Lauritzen. Finn Juhl tekende voor het interieur dat hij bijna helemaal met zijn eigen meubelen heeft ingericht.

‘Furniture is not only made for the eye. They are a form of applied art that people need in their homes, offices and public spaces’-  Finn Juhl.

Finn Juhl’s uitgesproken mening over meubels waren voor zijn tijdgenoten vaak aanleiding om hem als een buitenstaander te behandelen.  Slechts een klein deel van de ongelooflijke hoeveelheid ontwerpen werd opgenomen in commercieel uitgebrachte collecties. Zo zijn er van de inmiddels wereldberoemde Pelican chair slecht een tiental originelen bekend.

One shouldn’t despair over the fact that some of the developments one has hoped for were never produced but only became a beginning. Perhaps they will be revived some day in the future if necessary or reasonable, when the time is ripe’ – Finn Juhl

DE ARTISTIEKE BENADERING VAN FINN JUHL

Finn Juhl is net als andere modernistische pioniers van start gegaan zonder rolmodellen of overgenomen beperkingen. Finn Juhl creëerde zijn ontwerpen door zijn eigen lichaam te meten en te analyseren. In tegenstelling tot zijn modernistische tijdgenoten, met hun gestroomlijnde, steigerachtige structuren, richtte Juhl zich op een meer organische, natuurlijke vorm. De potentiële sterkte van het materiaal werd gebruikt tot het maximum. Zoals Finn Juhl zijn ideeën vertaalde in geheel eigen en gedurfde ontwerpen, waar elk element van het ontwerp naadloos aan moest sluiten, legde hij ook grote eisen aan de vakmensen die het ontwerp zouden produceren.

In plaats van te denken in termen van praktische constructie, ontwierp Finn Juhl zijn meubels als een beeldhouwer. In de jaren 1940 en 1950 was deze manier van werken nog nooit eerder gezien. Zijn ambitie was meubels te ontwerpen die vol leven en beweging waren. Juhl was trots op het feit dat zowel de structurele ondersteunende elementen van het meubilair als de zittende persoon eruit zouden zien alsof ze zweefden. In sommige stoelen zijn de rugleuning en de stoel bijna onzichtbaar verbonden, alsof ze op wolken drijven door de kamer. Finn Juhl vond zijn inspiratie vooral in het werk van de beeldhouwkunstenaars Jean Arp en Barbara Hepworth. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s voelde Finn Juhl dat moderne meubels te maken hadden met de hedendaagse kunst van die tijd, het surrealisme. De Pelican Chair is een perfect voorbeeld van hoe Finn Juhl de idealen van functionalisme integreerde met vrije kunst.

‘I have always dreamt of becoming an artist, and I have always pursued that dream. But I had to realize that I wouldn’t make it as a painter, a sculptor of a musician. I have tried, but only in private’ – Finn Juhl

In 1942 ontwierp Juhl een huis voor zichzelf, vandaag de dag bekend als Finn Juhl’s House. Finn Juhl bouwde dit huis van het geld dat hij had geërfd van zijn vader. Door de jaren heen werd het huis steeds meer voorzien van creaties van zijn eigen ontwerpen. Finn Juhl trouwde in 1937 met Inge-Marie Skaarups. Enkel jaren later zijn ze gescheiden. In 1961 trouwde Finn Juhl met Hanne Wilhelm Hansen. Hanne overleefde Finn Juhl. Na haar dood in 2003 is hun huis, dat ze na zijn dood niet meer veranderde, onderdeel geworden van het kunstmuseum van Ordrupgaard.

VAKMANSCHAP VAN FINN JUHL

Tijdens zijn eerste jaren op de Cabinetmakers Guild Exhibition, werkte Finn Juhl voornamelijk met volledig gestoffeerde meubels. Finn Juhl’s uiteindelijke sculpturale houten meubels in de jaren daarna wijken totaal af van deze eerste ontwerpen.  Bij het bekleden van de meubels liet Finn Juhl zich volledig leiden door de sculpturale en organische vormen van het hout. Uiteindelijk werd dit ook zijn unieke handelsmerk. Finn Juhl is in zijn vakmanschap jarenlang bijgestaan door meubelmaker Niels Vodder met wie hij een jarenlange partnerschap heeft opgebouwd.

‘Presumably, the creative capabilities of a craftsman are the same as those of a sculptor. A chair is not just an industrial product in space. It becomes form and space itself’- Finn Juhl

Enkele jaren na het debuut van Finn Juhl bij de Cabinetmaker’s Guild Tentoonstelling raakte Finn Juhl steeds meer geïnteresseerd in het aanbrengen van hout als het dominante vormende materiaal, in plaats van dit te verbergen onder een bedekking van stoffering. Toen hij de 45-stoel ontwierp, was het zijn doel geworden om een stoel te creëren die vanuit zijn constructie bijna vanzelfsprekend was. Finn Juhl werd een van de eersten om de beklede gebieden van meubels duidelijk uit het houten frame los te koppelen. Het resultaat was een elegant en spannend ontwerp met een duidelijk Finn Juhl karakter.

MEUBELMAKER NIELS VODDER

Niels Vodder (1892 – 1982)) heeft, net als vele andere Deense meubelmakers uit die tijd bijna elk jaar zijn werk tentoongesteld bij de Kopenhagen Gilde Tentoonstellingen. Dit gebeurde naast de naam van de ontwerper met wie hij samenwerkte.  Vodder werkte vanaf halverwege de jaren ’30 als partner van Finn Juhl, waarbij hij Juhl’s innovatieve ontwerpen produceerde en verfijnde. Hoewel hij nooit de erkenning van de ontwerpen zelf kreeg, wordt Vodder vaak naast Juhl als pionier in de designwereld genoemd.

In de jaren 1950 begonnen Vodder en Juhl aan het interieur van de Trusteeship Council Chamber in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties van New York. Vodder kon niet elke stoel voor het project maken, maar in 1950 maakte hij alle eerste prototypes. Verder hielp Vodder tijdens dit project met het ontwerpen van de houtpanelen en het maken van al het detailwerk.

ONECOLLECTION

Onecollection werd in 1990 opgericht door Ivan Hansen en Henrik Sørensen.

In 1998 gaf Finn Juhl’s vrouw Hanne Wilhelm Hansen Onecollection de opdracht een 57 Sofa te maken voor een overzichtstentoonstelling van Finn Juhl’s werk. In het jaar 2000 gaf Hanne Wilhelm Hansen Onecollection alle rechten voor het produceren van Finn Juhl’s meubelontwerpen. IN 2003 overleed zij.

In de afgelopen vijftien jaar nam Onecollection bijna 40 meubels in productie. Deze werden allemaal volgens de oorspronkelijke tekeningen van Finn Juhl vervaardigd. Daar waar de tekeningen niet compleet zijn leende Onecollection originelen van professor Oda die zestig originele Finn Juhl meubelen in zijn privécollectie heeft. Oda wordt gezien als een kenner van Deens Design en van Finn Juhl in het bijzonder. Zijn favoriete stoel is Finn Juhl’s 45 chair, volgens Oda de moeder van alle moderne stoelen.

FINN JUHL HOTEL IN JAPAN

In 2016 is het eerste Finn Juhl hotel geopend in Hakuba in Japan. De missie van Onecollection was een hotel te creëren waar het Deense interieurontwerp van Finn Juhl de volledige basis vormt. Het kleine stadje Hakuba, gelegen in een vallei omringd door de Japanse Alpen, herbergt een authentieke lodge die nu is omgebouwd tot een prachtig Deens/Japans designhotel.

Het hotel is volledig ingericht met Finn Juhl meubels en biedt een heel bijzondere ervaring te midden van een prachtige omgeving en adembenemende natuur. Het hotel biedt haar bezoekers op heel veel vlakken een unieke ervaring met alle tot in de puntjes uitgewerkte details. Het hotel bestaat uit 6 tweepersoonskamers, een eetzaal, een aantal gemeenschappelijke zitruimten en een bijbehorende bar.

Onecollection heeft al lang een sterke relatie met Japan. Verschillende onderdelen van het Finn Juhl assortiment worden al jaren in Japanse bedrijfjes op unieke en vakkundige wijze geproduceerd. Daarnaast zijn veel Japanners liefhebber van de prachtige meubels van Finn Juhl, zoals professor Oda.

TERUG NAAR OVERZICHT